Keirin ja vedonlyönti

Seuraavassa keirinkilpailuihin mahdollisesti sisällytettäviä vedonlyöntejä:

Exacta (2車単 nishatan) – kaksi peräkkäin maaliin tullutta, oikeassa järjestyksessä

Quinella (2車複 nishafuku) – ensimmäiset kaksi maaliin tullutta, missä tahansa järjestyksessä

Trifecta (3連単 sanrentan) – ensimmäiset kolme maaliin tullutta, oikeassa järjestyksessä

Trio (3連複 sanrenpuku) – ensimmäiset kolme maaliin tullutta, missä tahansa järjestyksessä

Quinella Place, tai WIDE (ワイド waido) – kahden parhaamman valitseminen, missä järjestyksessä tahansa.

On itsestään selvää, että joitakin yllä mainituista vedoista ei voi suorittaa, mikäli kilpailuun osallistuu pienempi lukumäärä kilpailijoita.

Joissakin kilpailuissa tarjotaan Jackpot-voittoja:

Dokanto! 4 two – päivän neljän viimeisen kisan ensimmäisen ja toisen maaliin tulleen valinta.

Dokanto! 7 – päivän seitsemän viimeisen kisan voittajan valinta.

Dokanto-vedonlyöntien rahasummat voivat siirtyä jopa seuraaviin kilpailuihin toisessa velodromissa, mikäli voittajaa ei ole ollut

Onpa käynyt niinkin, että kilpailut on jouduttu mitätöimään, jolloin on maksettu miljoonia jenejä takaisin. Näin kävi esim. Shizuokan velodromilla tammikuussa 2008 tai Iwaki-Taira –velodromilla joulukuussa 14, 2008.

Väärinkäytösten rajoittaminen ja valvominen on haasteellista toimintaa, sillä velodromeja on Japanissa kaiken kaikkiaan 47 kappaletta. Kilpailuja järjestetään vuodessa 70 kertaa. Voisit siis periaatteessa osallistua keirin –kilpailuihin päivittäin ja samalla lyödä vetoa.

Kilpa-ajoja on perinteisesti pidetty ulkona sijaitsevissa velodromeissa päiväsaikaan. Trendi on kääntymässä illalla pidettäviin kilpailuihin, jolloin niihin voivat osallistua töissä käyvät katsojat ja vedonlyöjät.

Keirinillä ei ole perusjapanilaisten keskuudessa mitenkään erikoista statusta tai arvostusta, vaikka puhummekin Olympia –lajista. Kilpapyöräilyyn on liitetty alusta lähtien vedonlyönnin likainen imago. Tyypillinen yleisö muodostuu stereotypian mukaan akoholilta ja tupakalta haisevasta noin yli 50-vuotiaasta miehestä. Tapahtuman mielenkiintoisin osa on vedonlyönti, jonka vuoksi hän jättää työpaikankin. Kilpaurheilu on toissijaista.

Järjestäjät tekevät parhaansa, että keirinin imago puhdistuisi. Mutta se on vaikeata, sillä kilpailujen vedonlyöntien helppoutta mainostetaan netissä asti, jossa voi jättää vetoja vaikkei olisiko koko velodromilla.