Kilpapyöräilyn sääntely

Viimeaikoina käyttöön otetut säännökset pyöräkilpailujen saralla haluavat vaikuttaa lajin pysymiseen puhtaana. Se onkin erittäin vaikea tehtävä, koska kilpailemisen luonne ja taktiikka ovat ratkaisevassa asemassa. Onkin vaikeaa arvioida muuttavatko uudet säännökset lajin kehitykseen, vai johtaako se ainoastaan siihen, että vedonlyönnistä tulee uusi dopingin tapainen vitsaus. Muuttuuko pyöräkilpailujen luonne ja tapa miten niitä ajetaan todellakin?

Kilpapyöräilyn syntyessä pystyttiin heti huomaamaan, että pyöräilijöiden suorituksia pyrittiin parantamaan keinotekoisesti. Jo niinkin varhain kuin 1920-luvulla päätettiin dopingtestit ottaa avuksi. Säännölliset testit ja tarkat henkilöpaperit ovat vaikeuttaneet väärinkäytösten mahdollisuutta. Mutta ihmiskunnan luonteeseen kuuluu voiton maksimoiminen, joten huijaamisen eri muotoja on aina ollut olemassa. Maailmanurheilun suurin haaste näyttääkin olevan korruptio.

preview_COLOURBOX4113074

Korruptio, sovitut pelit, häviöstä maksaminen jne. ovat mustamaalanneet urheilua ja sen ideaalia puhtaasta voittamisen hengestä. Epäkohtia ja väärinkäytöksiä on ehkäpä aina jo ollut, mutta ei varmasti niin järjestelmällisesti ja niin suuressa määrin kuin tänä päivänä. Urheilu uhkaa menettää uskottavuutensa. Kyseessä eivät ole enää epäitsekkäät puhtaat urheilun periaatteet, jotka siivittävät urheilijoita voittoihin. Ei, nykyään on kyse paljon suuremmasta, nimittäin rahasta. Jo jalkapallon pelaajien vuositulot hipovat summia, jotka ovat tavalliselle kadunmiehelle käsittämättömiä. Urheilijoista on tullut rahantakomiskoneita, joita kaikki ihailevat.

Maailman globalisoitumisen myötä on tullut entistä helpommaksi päästä suuriin valuuttavirtoihin käsiksi, vaikkei asuisi kyseisessä maassa. Riittää, että on tarvittavaa tietotaitoa rakentamaan laajan verkoston netissä ja tarjoamaan oman vaihtoehdon pelaajille. Tarjonta ja kysyntä kulkevat käsi kädessä. Näin rahavirrat suurenevat, koska prosessin helpottuessa pelataan entistä enemmän. Vetoa voi lyödä kohteesta maailman toiselle puolella vaikka ei olisi harmainta aavistustakaan koko tapahtumasta.

Lopputuloksesta sopiminen, kuten sisäpiiritietojen käyttäminen vedonlyönnin tuloksen manipuloimiseen on rikollista toimintaa. Se on huijausta, josta kaikki kärsivät: urheilulaji, pelaajat ja rikollisin avuin voiton korjaava. Pyöräilyn lopputuloksen sopiminen on jo surullisen kuuluisa taktiikka. Jopa siinä määrin, että kaksi ajoa johtavaa pyöräilijää voi sopia keskenään kilpailun aikana siitä kumpi voittaa kyseisen etapin. Annatko minun voittaa tämän tänään 100 000 eurosta? Niin autan sinua seuraavalla etapilla voittoon. Käykö? Näin rupattelevat kaksi lajin huippua keskenään pyörän selässä. Mihin olemme tulleet?